Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Immigrants... «The Saatchi Gallery  Deutsche Bank Art Prize for Schools 2016»

Το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό που οργάνωσε η Γκαλερί Saatchi του Λονδίνου «The Saatchi Gallery  Deutsche Bank Art Prize for Schools 2016», εξασφάλισε το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, με το έργο «Immigrants» (Μετανάστες).
Το έργο, που φτιάχτηκε με αφορμή τον 5ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κύπρου, έχει προκαλέσει αίσθηση τόσο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, αφού αποτυπώνει το δράμα της προσφυγικής κρίσης, κάτι το οποίο, όπως αποδείχθηκε, κέρδισε και τους κριτές του διαγωνισμού.

Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν 22,000 υποψηφιότητες από 54 χώρες, ενώ από τη διαδικασία που ακολούθησε επιλέγηκαν οι 20 φιναλίστ, με το Λύκειο Αποστόλου Λουκά να αποσπά τελικά συνολικά δυο βραβεία, το "Overall Winner" με χρηματικό έπαθλο 12 χιλιάδες στερλίνες, καθώς και το "Secondary Category Winner", με χρηματικό έπαθλο 6 χιλιάδες στερλίνες.

Την ικανοποίηση όλων και ιδιαίτερα των μαθητών από τη διάκριση αυτή εξέφρασε στο ΚΥΠΕ, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται μαζί με τους μαθητές της, η καθηγήτρια τέχνης, ζωγράφος, Πόπη Νικολάου, σημειώνοντας πως οι κριτές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι λαοί της Μεσογείου βιώνουν έντονα την προσφυγική κρίση. Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση για τη βράβευση ήταν ομόφωνη και ότι όλα τα παιδιά νιώθουν περήφανα για τη διάκριση.

Το έργο "Immigrants" αναμένεται να αποτελέσει επίσης έκθεμα, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο σχολείο.  


2 σχόλια:

  1. Quelle œuvre très émouvante quand on sait le sort réservé aux migrants qui se risquent à passer la Méditerranée pour atteindre un pays plus accueillant que le leur. Des milliers d'entre eux se sont déjà noyés, à cause des mafias de passeurs qui ne pensent qu'à faire de l'argent sur leur dos en les faisant naviguer sur des bateaux pourris. Combien de temps encore durera cette incurie ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή