Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

TO ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

Port of Copenhagen... oil on canvas 30 X 43 cm - 1874
by Ioannis Altamouras 1852 -1878 -  Athens National Gallery 


 Μία υπέροχη θαλασσογραφία ενός σπουδαίου ζωγράφου,  του Ιωάννη Αλταμούρα, ο οποίος,  αν δεν είχε πεθάνει σε ηλικία μόλις 26 ετών, θα εξελισσόταν σε ένα από τους κορυφαίους ζωγράφους της Ελλάδας.   Αν και οι τεχνοκριτικοί τον κατατάσσουν στην ακαδημαϊκή "Σχολή του Μονάχου", εντούτοις η φωτεινότητα, ο ανοικτός ορίζοντας και η κίνηση που έχουν τα έργα του,  δείχνουν ότι ο Αλταμούρας είχε αρχίσει να ξεπερνάει την αυστηρή τελειότητα του ακαδημαϊσμού και να στρέφεται προς τον ιμπρεσιονισμό. 
Πατέρας του ήταν ο Ιταλός ζωγράφος και επαναστάτης Francesco Saverio Altamira και μητέρα του η Σπετσιώτισσα  αρχοντοπούλα και πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος Ελένη Μπούκουρα Αλταμούρα. Από τα παιδικά του χρόνια ο Ιωάννης έδειξε έμφυτη κλίση στην ζωγραφική, πήρε τα πρώτα μαθήματα από την μητέρα του  και έγινε δεκτός στην Σχολή των Τεχνών της Αθήνας, όπου μελέτησε ζωγραφική κοντά στον Νικηφόρο Λύτρα. Με υποτροφία του βασιλιά Γεωργίου Α', συνέχισε τις σπουδές του στην Κοπεγχάγη. Το 1875 και ενώ βρισκόταν ακόμα στην Δανία, έστειλε στην έκθεση των Ολυμπίων στην Αθήνα το έργο του "Λιμάνι της Κοπεγχάγης", για το οποίο τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο.  Με την επιστροφή του στην Ελλάδα άνοιξε εργαστήριο ζωγραφικής στην Αθήνα.  Δυστυχώς, εκεί που η φήμη του άρχισε να μεγαλώνει, προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε το 1878. Ο θάνατος του και ο θάνατος της αδελφής του που είχε προηγηθεί, επίσης από φυματίωση, οδήγησε την μητέρα του σε νευρικό κλονισμό και τρέλα, με το θλιβερό αποτέλεσμα να κάψει όλα τα δικά της έργα.

4 σχόλια:

 1. Πολύ θλιβερή ιστορία...Δεν γνώριζα τον Αλταμούρα μέχρι τώρα. Μου αρέσει πολύ ο πίνακας του και είναι πολύ κρίμα που πέθανε τόσο νωρίς...Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!Καλό Σαββατοκύριακο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Las nubes tienen una fuerza impresionante, la escena entera tiene una gran armonía cromática, lástima que muriera tan joven, gracias por mostrarnos su obra

  ¡¡Un fuerte abrazo!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μοναδικός και πολύ ξεχωριστός ζωγράφος..... ευχαριστούμε Στέλιο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή