Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

OΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟΝ "Ο ΑΠΟΛΛΩΝ"

Οπωροπωλείον " Ο Απόλλων "...  λάδι σε μουσαμά 55 Χ 46  cm
1939  -  Χατζηκυριάκος - Γκίκας Νίκος ( 1906 - 1994 )
Εθνική Πινακοθήκη - Αθήνα
Στο έργο του Χατζηκυριάκου - Γκίκα παρατηρούμε ένα εκπληκτικό συνδυασμό των διδαγμάτων του κυβισμού με την φύση, το φως, τα χρώματα και την αρχιτεκτονική  της Ελλάδας. Το έντονο ελληνικό φως, η κίνηση και ο ρυθμός είναι στοιχεία που έχουν δώσει διαφορετική πνοή στις κυβιστικές δημιουργίες του Γκίκα . Το όμορφο νησί της  Ύδρας των παιδικών του χρόνων, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της αισθητικής του, καθώς του επέτρεψε να συνδυάσει στοιχεία γεωμετρικού κυβισμού, αρχιτεκτονικής και φωτός. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι επηρεάστηκε βαθύτατα από το έργο του Ματίς, το ίδιο σημαντική ήταν η επίδραση που δέχθηκε από τους  Μπρακ και Πικάσο στο Παρίσι του ΄20.  Σίγουρα ο κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος κατόρθωσε με ένα μοναδικό τρόπο να ενσωματώσει  τις κατακτήσεις της μοντέρνας ευρωπαϊκής τέχνης στην ελληνική παράδοση. 
Το "Οπωροπωλείον ο Απόλλων" μας βοηθά να κατανοήσουμε το μετακυβιστικό ιδίωμα του Γκίκα. Αν διαβάσουμε προσεκτικά τον πίνακα, θα δούμε ότι απεικονίζει αναγνωρίσιμα αντικείμενα: ένα μαγαζί που η ταμπέλα του δηλώνει το όνομά του. Κάτω από μια λευκή τέντα διακρίνουμε την πρόσοψη και την πόρτα. Μπροστά είναι απλωμένα τα καφάσια, όπου μπορούμε να αναγνωρίσουμε διάφορα λαχανικά και χορταρικά. Τι είναι λοιπόν το καινούριο εδώ; Ότι ο καλλιτέχνης σπάει, διαθλά την επιφάνεια –σαν να βλέπαμε το οπωροπωλείο μέσα σε ένα σπασμένο καθρέφτη– και σε κάθε κομμάτι απεικονίζει, με απλό διακοσμητικό τρόπο, ένα διαφορετικό θέμα. Έτσι η εικόνα μοιάζει με ένα παζλ. Ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας αγαπάει τα ζωηρά χρώματα και τα ποικίλα σχήματα, γι’ αυτό οι πίνακές του μεταδίδουν ένα αίσθημα ζωικής ευφορίας και αισιοδοξίας.

6 σχόλια:

 1. A very nice post today, Mystelio!! I find this painting very beautiful. Really love the aspects of
  geometric Cubism, Ghika used in his work!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ειχα πολυ καιρο να ερθω απο εδω λογω στρατου .Δεν ξεχνώ ποτέ τους μπλοκόφιλους και ετσι περνάω σήμερα για ν αφησω πολλές ευχες για εναν ομορφο μηνα.Καλο καλοκαιρι να περάσεις * • ♫ ♫ ♫ • *** • ♫ ♫ ♫ • ***

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα φίλε μου..και είπα ότι σε χάσαμε..υπέροχη η ανάρτησή σου με το έργο του Χατζηκυριάκου Γκίκα,είναι ένας απο τους αγαπημένους μου της μοντέρνας ζωγραφικής που προσεγγίζει το απόλυτα τέλειο στην ιστορία τέχνης του καιρού του!!μπράβο σου για το εξαιρετικό post και πάλι!!καλό μήνα και καλό βραδάκι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας σημαίνει ολόκληρη πορεία, πορείας ζωής. Θαυμάζω αρκετά από τα έργα του, κυρίως όσα εμφανίζουν απίθανους συνδυασμούς χρωμάτων! Το έργο της ανάρτησης, μμμ... δεν θα ήταν από τα προτιμώμενα...
  Ξενούδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στέλιο μου,εξαιρετικό!Από τους αγαπημένους μου!Καλή σου βδομάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. this looks so lovely! Greeks are really intellectual!

  ΑπάντησηΔιαγραφή