Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΓΙΑΝΤΕΣ

Giantes... oil on canvas 46 X 37 - 1878
 by Nicolaos Gyzis (1842 - 1901) - National Gallery, Athens 

Ο Νικόλαος Γύζης  υπήρξε  ένας από τους μεγάλους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα, γεννήθηκε στο Σκλαβοχώρι της Τήνου το 1842 και σπούδασε αρχικά στο Σχολείο Τεχνών στην Αθήνα. Το 1865 έφυγε για το Μόναχο όπου παρακολούθησε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, σαν μαθητής του καθηγητή Piloty. Το 1871 ανοίγει δικό του εργαστήρι και μετά από πολλές εκθέσεις στο Μόναχο, Νυρεμβέργη και Παρίσι διορίζεται τακτικός καθηγητής της ζωγραφικής Ακαδημίας του Μονάχου.
Το μεγάλο ζωγραφικό του έργο χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος χαρακτηρίζεται από ένα είδος ηθογραφικού νατουραλισμού, με θέματα παρμένα από την ελληνική ύπαιθρο και την καθημερινή ζωή της ελληνικής οικογένειας. Στην δεύτερη περίοδο παρατηρούμε μια στροφή στον νεοκλασικό συμβολισμό, μέσα από τον οποίον  αποζητά να εκφράσει  βαθύτερες έννοιες της ζωής. 
Ο ζωγράφος αν και  επηρεασμένος βαθύτατα από το πνεύμα και τις αρχές του γερμανικού ακαδημαϊσμού του Μονάχου,  καταφέρνει να διατηρήσει στο έργο του το ελληνικό μέτρο και να φωτίσει τα γερμανικά σκοτεινά χρώματα με ελληνικό φως, που κληρονόμησε  από τις μνήμες και τα βιώματα του στην Ελλάδα.

4 σχόλια:

 1. A wonderful painting! The expression on her face is beautifully painted. Love also the warm red/brown colors. Have a nice and creative weekend, Mystelio!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαιρετικός πίνακας που τον αγαπούσα από πολύ μικρή.
  Είναι αυτή η ζωντάνια στο μάτι που με μάγευε, αυτή η αληθινή λάμψη. Τον Γύζη τον έμαθα όταν έμενα στο Γκύζη και ήθελα να μάθω από ποιον πήρε το όνομά της η περιοχή.
  Αυτήν την προσθήκη του "κ" ποτέ δεν την κατάλαβα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. θαυμάσιος!! και ωραίος πίνακας... εικόνες του παρελθόντος από Έλληνα ζωγραφο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συγχαρητήρια ταξιδευτή μου για την εξαιρετική σου ανάρτηση και αναφορά σου στο σπουδαίο γίγαντα της τέχνης Γύζη.όταν ημουν στο Πολυτεχνείο περνούσα πολλές φορές απο την Πρυτανεία για να θαυμάζω τα έργα του..Ξανα και ξανά...που βέβαια χαράκτηκε στην ψυχή.για πάντα..Σπουδαίος πίνακας σε χρώμα και απεικόνηση πολλών συναισθημάτων που αναδεικνύονται απο το πρόσωπο της γυναίκας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή