Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

ΨΑΡΟΒΑΡΚΑ ΣΕ ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΝΕΡΑ

Fishing boat in choppy waters ... oil on canvas 53,5 X 67cm
By Konstantinos Volanakis 1837-1907
  Private collection in France
.
Η θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια ήταν η μόνιμη πηγή έμπνευσης του Κωνσταντίνου Βολανάκη.  Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ακαδημαϊκού ρεαλισμού, της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Ωστόσο κάποια ιδιαιτέρως φωτεινά έργα του δείχνουν κάποιες ιμπρεσιονιστικές τάσεις. Οι θαλασσογραφίες του κοσμούν τις επισημότερες αίθουσες  της Ελλάδας ενώ πολλές άλλες πωλήθηκαν σε διεθνείς δημοπρασίες για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
 Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1837 και ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα. Οι γονείς του Βολανάκη κατάγονταν από την Βολάνη, ένα μικρό χωριό του Ρεθύμνου. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία του Μονάχου κοντά στον Karl von Piloty το 1860. Μετά την αποφοίτησή του από την Ακαδημία του Μονάχου, ο Βολανάκης εργάστηκε στο Μόναχο, την Βιέννη και την Τεργέστη. Το 1883 επέστρεψε στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Από την ίδια χρονιά και μέχρι το 1903 δίδαξε στην Σχολή των Ωραίων Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) της Αθήνας. Πέθανε στον Πειραιά το 1907.

6 σχόλια:

 1. a.. μου αρέσει ιδαιτέρως... πολύ όμορφα και η ανάρτηση.. και τα έργα του βέβαια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από τους καλύτερους θαλασσογράφους!Μου αρέσουν πολύ τα μουντά χρώματά του!Πρόσφατα είδα από κοντά ένα κατεστραμμένο έργο του και μια εξαιρετική προσπάθεια να αναπαραχθεί επάνω στον ίδιο αυθεντικό καμβά. Όμορφη παρουσίαση Στέλιο...τα φιλιά μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ρεαλιστική η εικόνα της θάλασσας και της αγριότητας που μπορεί να επιδείξει.Μου αρέσουν και τα χρώματά του, είναι συννεφιασμένος ολόκληρος. Καλή εβδομάδα Στέλιο, περιμένουμε τα δικά σου καράβια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ρεαλιστική άγρια Θάλασσα,με το περιεχόμενό της.Αξιος ζωγράφος ο Βολανάκης!!!Και εσύ που μας τον ζωντανεύεις-)))
  καλό βράδυ Στέλιο-)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εξαιρετικός ζωγράφος!Γειά και χαρά σου Στέλιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή