Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΦΙΛΙ - G. KLIMT

The kiss ... oil and gold leaf on canvas 180 X 180 cm
by Gustav Klimt 1907 - 1908
Osterreichische Gallery Belvedere , Vienna
.
    Ο φημισμένος πίνακας του Αυστριακού ζωγράφου  Gustav Klimt (1862 - 1918) φιλοτεχνήθηκε μεταξύ του 1907-08, είναι μια ελαιογραφία με φύλλα χρυσού σε καμβά  και απεικονίζει ένα ζευγάρι που φιλιέται. Το ύφος του Κλιμτ υπήρξε ξεχωριστό και καινοτόμο, συνδυάζοντας στοιχεία της Αρ Νουβό και του συμβολισμού, με παράλληλες επιρροές από την αρχαία ελληνική , μυκηναϊκή και αιγυπτιακή αγγειογραφία. Το έργο θεωρήθηκε προκλητικό για την εποχή του και υπέστη σκληρή κριτική και αποδοκιμασία. O ερωτισμός που κυριαρχεί στα έργα του προκάλεσε αρκετές φορές αντιδράσεις, όπως στην περίπτωση των πινάκων που φιλοτέχνησε για το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Εμφανής είναι η επιμονή του Κλιμτ στην απεικόνιση γυναικών, με τον άνδρα να απουσιάζει στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Το ερωτικό στοιχείο είναι απροκάλυπτο και σε αρκετά από τα σχέδια του, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «ως φόρο τιμής στην αγαθή αλλά και λάγνα φυλή των υπερευαίσθητων»
 Ο  Gustav Klimt  θεωρείται ηγέτης του κινήματος της Απόσχισης, μιας ομάδας καλλιτεχνών που αμφισβήτησε την ακαμψία της παραδοσιακής ζωγραφικής της Αυστρίας. Ο ερωτισμός που εκπέμπουν τα έργα του και η προσπάθειά του να διευρύνει τα όρια της ευπρέπειας αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη δυσπιστία , ενώ το 1903 αναγκάστηκε να αφαιρέσει έναν πίνακα που έδειχνε μια γυμνή έγκυο γυναίκα, από την πρώτη αναδρομική έκθεση του κινήματος της Απόσχισης.
.
  Με την ευκαιρία της  συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη  γέννηση του μεγάλου Αυστριακού ζωγράφου, η μηχανή αναζήτησης  Google  έβαλε στο doodle της τον διάσημο πίνακα του "The Kiss" , το  έργο που ανέδειξε την σεξουαλικότητα η οποία θεωρείτο ταμπού την δεκαετία του 1900.

4 σχόλια:

 1. Ωραία παρουσίαση Στέλιο!
  Και πολύ -μα πάρα πολύ- τρυφερή σκηνή στον πίνακα...
  Την καλημέρα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αγαπω πολύ αυτή τη στιγμή που απεικονίζει ο ταλαντουχος Klimt.Και ένα εύγε σε σένα που με τις αναρτήσεις σου αυτές,ξυπνάς το ανήσυχο πνεύμα καλλιτεχνών του παρελθόντως-)))
  καλό βράδυ-))))
  (ΕΣΎ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΛΏΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ?ΛΕΙΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ) -)))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Από τα πιο αγαπημένα μου. Με φαντάζομαι σε ένα σπίτι με το συγκεκριμένο έργο ταπισερί τεραστίων διαστάσεων σε τοίχο να γεμίζει το δωμάτιο. Τα κίτρινα του Κλιμτ απλώς δεν υπάρχουν αλλού! Όπως και οι φιγούρες του. Αριστούργημα ο άνθρωπος. Καλή εβδομάδα φίλε μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αριστουργημα!!! Για Klimt μιλας, οποτε δεν θα μπορουσε να ειναι τιποτα λιγοτερο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή