Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ?

Where Are You Going ? ... or  The Woman Holding a Fruit ...
 oil on canvas 92.5 X 73.5  ,  by Paul Gauguin , 1893
Hermitage Museum - St Petersburg 
.
Στην Πολυνησία  Paul Gauguin  αναπτύσσει ένα εντελώς προσωπικό στιλ. Επιλέγει τους ιθαγενείς ως κύριο θέμα της ζωγραφικής του, καταργεί την τρίτη διάσταση και επιχειρεί να ξεφύγει από τον ορθολογισμό και τον νατουραλισμό.  Έντονα και ζωντανά χρώματα πάνω σε καθαρές εκφραστικές επιφάνειες γεμάτες συμβολική σημασία.
 " EA HAERE IA OE "  είναι ο τίτλος του έργου στην γλώσσα των ιθαγενών της Ταϊτής και αναφέρεται στον χαιρετισμό που απευθύνει η νεαρή γυναίκα σε όσους συναντά και συνεπώς στον θεατή . Η αξιοπρεπής  και γαλήνια μορφή της αντιπροσωπεύει την Έυα του πολυνησιακού παραδείσου, όπου κρατάει στα χέρια της την κολοκύθα ως το σύμβολο του έρωτα και της γονιμότητας.

10 σχόλια:

 1. Αγαπημένο έργο! Πραγματικά ξεχωριστή απεικόνιση - σχεδόν ονειρικής - της πολυνησιακής ζωής.

  Καλή συνέχεια, φίλε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απολαμβάνω απεριόριστα τις αναρτήσεις σου εδώ!! Όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά...... να έχεις ένα όμορφο ΣΚ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. θολά τα χρώματα, λες και ζαλισμένος από θερμοκρασίες ζωγράφισε ή από τη βιασύνη του να προλάβει τη γυναίκα. ενδιαφέρον δε λέω. καλή εβδομάδα φίλε μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλως σε βρηκα στο αξιολογο και φωτεινο ιστολογιο σου.Σε βρηκα απο τη Μariela.Καταπληκτικο το εργο!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μου ξέφυγε το δεύτερο blog σου!!! Κάλιο αργά παρά ποτέ λέει μια παροιμία. Είναι πολύ αξιόλογο και θα περιηγηθώ μέσα σε αυτό με την ησυχία μου. Να είσαι καλά για τις πολύ καλές γνώσεις που μας προσφέρεις.Καλή συνέχεια και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ και από εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Στέλιο μου,αφήνω τις ομορφότερες ευχές μου για τη γιορτή σου!Εύχομαι πάντα να επιλέγεις τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές!
  Έχει τη γοητεία του το έργο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολύ πολύ όμορφο!!! Καλό σου βράδυ!!!!!!! :))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Α και χρόνια πολλά πολλά!!! :) Με υγεία!!! :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εύχομαι αυτός ο μήνας να είναι καλύτερος και να μας χαρίσει πολλά πριν εκπνεύσει το 2012. Να μας χαρίσει όμορφες στιγμές, υγεία σε όλους μας και ψυχική ηρεμία.Ας ξεκινησουμε λοιπόν, ένα αισιόδοξο ταξίδι γεμάτο από θετικές σκέψεις στην βάρκα του Δεκέμβρη και εύχομαι ο προορισμός να είναι μοναδικός ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!!!

  ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ δεν ηξερα οτι σε λένε Στέλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή