Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

 A Sunday Afternoon on the island of  La Grande Jatte ...
oil on canvas 308 X 207 cm by George Seurat 1884-86
Ο Σερά σ’ αυτό το σπουδαίο έργο του απεικόνισε την μεσαία αστική τάξη του Παρισιού να περνά τον ελεύθερο χρόνο της στο πάρκο , στο νησί Γκραντ Ζατ του ποταμού Σηκουάνα , ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο απόγευμα . Αυτό που μας κάνει ιδιαίτερη  εντύπωση στον πίνακα είναι ότι οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν μεταξύ τους , οι ανθρώπινες φιγούρες είναι στατικές , μοιάζουν «παγωμένες» στον χρόνο και είναι παραδομένες στις σκέψεις τους.  Οι παραδοσιακές ζωγραφικές αξίες , όπως η προοπτική , το σχέδιο και η αρμονική σύνθεση , δεν αναιρούνται από τον Σερά , παρά την καινοτόμο τεχνική που χρησιμοποιεί . Όλα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες , υπάρχει ισορροπία και τίποτα δεν είναι τυχαίο . 
Ο  Γάλλος νεοϊμπρεσιονιστής ζωγράφος  Ζορζ-Πιερ Σερά (1859 - 1891) , επηρεάστηκε πολύ από την θεωρία για τις χρωματικές αντιθέσεις και τη διάσπαση του φωτός στα συστατικά του χρώματα . Επεξεργάστηκε  την τεχνική του πουαντιγισμού , που ο ίδιος αποκαλούσε ντιβιζιονισμό , στην οποία τα χρώματα της φύσης αναλύονται στις συστατικές τους αποχρώσεις με μικρές πινελιές , αφήνοντας το μάτι να ανασυνθέσει τις αποχρώσεις αυτές σε ένα ενιαίο οπτικό σύνολο . Ενώ παλαιότερα οι ιμπρεσιονιστές επιδίωκαν να αποδώσουν στα έργα τους την εντύπωση μιας φευγαλέας στιγμής ή να δημιουργήσουν ένα έργο μέσα σε ένα απόγευμα , ο Σερά έφτιαχνε προσεκτικά πολλά προσχέδια πριν από το τελικό έργο . Σκοπός του Σερά ήταν η διατήρηση της αυθεντικότητας και της ζωντάνιας των φυσικών χρωμάτων και η δημιουργία ενός «επιστημονικού ιμπρεσιονισμού». 
 

7 σχόλια:

 1. θαυμάσιος πίνακας.. αγαπημένος.. εγώ δεν ξέρω αν θα ζωγράφισμα με τις μικρές πινελιές.. αλλά το θεωρώ σπουδαίο να το κάνει κανείς... !!!..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. θα μπορούσε να είναι μια κυριακή στον εθνικό μας κήπο του περασμένου αιώνα, με τα παρασόλια και τα φορέματα των κυριών και τα ημίψηλα καπέλα των αντρών. αλλά με την τωρινή συμπεριφορά μας, αυτό το να είμαστε όλοι στατικοί με το βλέμμα ο καθένας αλλού να κοιτά. όμορφο. καλή κυριακή φίλε μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στέλιο, εξαιρετική η ανάλυση σου....
  Για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω ακριβώς να σου πω, δεν περνούσα συχνά από εδώ.... κακώς!! Θα επανορθώσω, μ' αρέσουν οι ξεναγήσεις όταν είναι καλές!!
  Καλή εβδομάδα.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. λατρεύω τις μικρές πινελιές!Και το έργο είναι μαγικό και αυθόρμητο,όπως πραγματικά φαντάζομαι ήταν εκείνα τα χρόνια-))
  να είσαι καλά Στέλιο,και σου εύχομαι μια όμορφη δημιουργική εβδομάδα-)))))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλή βδομάδα Στέλιο! Μου έδωσες ιδέα για τον πουαντιγισμό στη μουσική... :)


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ηρεμώ όποτε περνάω από εδώ :) συνέχισε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλημέρα Στέλιο! Σε θύμήθηκα... :) http://jamanfou.blogspot.gr/2013/08/pointillism.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή