Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΣΤΑΧΟΜΑΖΩΧΤΡΕΣ

The Cleaners ... by Jean Fransois Millet  ( oil on canvas 85.5 X 111 cm  - 1857 )
O μεγάλος Γάλλος νατουραλιστής  και ρεαλιστής  ζωγράφος Ζαν Φρανσουά Μιγέ (1814 - 1875 ) είναι ένας από τους ιδρυτές της περίφημης Σχολής Μπαρμπιζόν , με εξαιρετική ικανότητα στην ρεαλιστική τοπιογραφία . Η προσοχή του όμως πέρα από το τοπίο στρέφεται κυρίως στην αγροτική ζωή της εποχής του . Στα έργα του απεικονίζονται κυρίως  χωρικοί σε ώρα εργασίας , ισορροπώντας την ειδυλλιακή οπτική του τοπίου  με την αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας .
Ο πίνακας με τις τρεις γυναίκες να μαζεύουν τα υπολείμματα μιας μεγάλης σοδειάς σιταριού μαρτυρεί μία από τις πιο δραματικές όψεις της ζωής στην ύπαιθρο . Ο πλούτος των δεματιών του κάρου που ξεχειλίζει σιτάρι έρχεται σε αντίθεση με την φτωχική σοδειά των γυναικών , που πρέπει να αρκεστούν στα πενιχρά υπολείμματα του εδάφους . Ο Μιγέ με διαυγή ρεαλισμό αποτυπώνει τον μόχθο των γυναικών χωρίς τάσεις ωραιοποίησης δίνοντας έμφαση στα κουρασμένα σώματα με τις λυγισμένες πλάτες και τα κόκκινα σκασμένα από την εργασία χέρια . Παράλληλα υπογραμμίζει την εξαιρετική αξιοπρέπεια και το ηθικό ανάστημα των γυναικών αφού η σχεδόν  μνημειακή και ηρωική χροιά του έργου δεν αφήνει περιθώρια του εύκολου συναισθήματος της συμπόνοιας για αυτές τις ηρωικές γυναίκες.

Πηγή : Μεγάλα Μουσεία 
Εκδόσεις Πήγασος 2006

5 σχόλια:

 1. Πολύ καλή ανάλυση στον πίνακα... Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μου αρέσει που δεν πέφτει στην ευκολία να αποτυπώσει ρυτίδες-έκφραση και βλέμμα στα πρόσωπά τους κι αφήνει το δικό μας να γίνει το δικό τους.όμορφο.καλή συνέχεια και καλό μήνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 'Ομορφε άνθρωπε σε ευχαριστώ γι αυτό που μας προσφέρεις!Φιλιά και καλό Φθινόπωρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Belle hommage au grand maître et merci pour votre commentaire sur mon blog Bon week-end Jacques

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σε ευχαριστούμε για την ανάλυση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή