Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤOY 21

Ο Όρκος στη Αγία Λαύρα ... Θεόδωρου Βρυζάκη - 1865
ελαιογραφία σε μουσαμά 164 Χ 126 εκ. , Εθνική πινακοθήκη 
.
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί την σημαία της Επανάστασης του 1821 στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων , ένα από τα πιο σημαντικά  έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη με μεγάλη καλλιτεχνική αλλά και ιστορική αξία .
 Ο Θ. Βρυζάκης γεννήθηκε στην Θήβα της Βοιωτίας το 1819 ,  όταν ήταν μικρός ο πατέρας του σκοτώθηκε στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και αυτός μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο της Αίγινα.  Σπούδασε στο Μόναχο με υποτροφία του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου και υπήρξε μαθητής του Peter von Hess ( του γνωστού εικονογράφου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ). 
Στην ιστορία της Ελληνικής Ζωγραφικής  του δεκάτου ενάτου αιώνα  είναι χρονολογικά ο πρώτος από τους πέντε κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της  "Σχολής του Μονάχου".  Τα περισσότερα έργα του αφορούν ιστορικές συνθέσεις με θέματα προερχόμενα από τον Ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία  και προσωπογραφίες ηρώων και αγωνιστών . Μερικά από τα έργα του βρίσκονται σήμερα στην Νέα Πινακοθήκη του Μονάχου , πολλά στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών , αρκετά στο Μουσείο Μπενάκη , στην συλλογή Κουτλίδη και σε άλλες ελληνικές συλλογές .

Πηγή  : Η Ελληνική Ζωγραφική 19ος αιώνας
Α. Σ. Ιωάννου , Εκδόσεις Μέλισσα

2 σχόλια:

 1. Πολυ καλο Σαββατοκύριακο εύχομαι!! Φιλιαααααα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κάθε τέλος είναι και μια αρχή!

  Κάθε σταύρωση και μια ανάσταση!

  Εύχομαι από καρδιάς

  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή