Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ (Αλέκου Φασιανού)

 Μέσα στην πολύχρονη ζωγραφική περιπέτεια του Αλέκου Φασιανού , '' οι ποδηλάτες ''  ( μπλε , κόκκινοι ή λευκοί ) , θεωρούνται σήμα κατατεθέν για το έργο του ζωγράφου . Ένα  εμβληματικό στοιχείο στην ζωγραφική του , όπου αναδύεται μέσα από τους μύθους της παιδικής του μνήμης και που από το 1966 συνοδεύει μόνιμα το έργο του.

 Ο ζωγράφος χρησιμοποιούσε το ποδήλατο και ως μέσο μετακίνησης , φέρνοντάς το μάλιστα από το Παρίσι κατά τα πρώτα μεταπολιτευτικά  χρόνια . Η αφιλόξενη όμως ελληνική πρωτεύουσα άρχισε να γίνεται σταδιακά επικίνδυνη για τους ποδηλάτες και σύντομα ο ζωγράφος αναγκάζεται να το εγκαταλείψει . Έτσι έμειναν μόνο οι ζωγραφισμένοι ποδηλάτες με τις λυτές κόμες στον αέρα να μας παρασύρουν   στην μαγεία των χρωμάτων .
Πηγή : Εφημερίδα Καθημερινή  
18 / 9 / 2005

3 σχόλια:

 1. Εξαιρετικά έργα!!! Μοναδικά!!! Καλησπέρα!! Καλη Σαρακοστή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μοναδική και ιδιαίτερη τεχνοτροπία που νομίζω εκφράζει μια παιδική αλλά και ώριμη ειλικρίνεια. Προσωπικά τον θεωρώ από τους ξεχωριστούς νεώτερους Έλληνες ζωγράφους.
  Καλή σαρακοστή να έχουμε.

  α.α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στους ποδηλάτες του Φασιανού με εντυπωσιάζουν οι πολύχρωμες γραβάτες που μαζί με τα ατίθασα μαλλιά δίνουν μια ανεμελιά αντίθετη προς τα κοστούμια των ανδρών!
  Καλημέρα και καλή σαρακοστή!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή