Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ

και ήλθον σπεύσαντες , και ανεύρον την τε Μαριάμ και τον Ιωσήφ
και το βρέφος κείμενον εν τη φάτνη.
Καινή Διαθήκη ( Λουκάς 2:16 )


The Adoration of the Shepherds ... by Rembrandt
.
O Ρέμπραντ έχει ζωγραφίσει μια μεγάλη σειρά έργων με βιβλικές σκηνές καθώς και πολλές σκηνές από την ζωή του Χριστού . Εμπνευστής μιας εντελώς προσωπικής ζωγραφικής που επικεντρώνεται στο φως , στην δραματική έκφραση των συναισθημάτων αλλά και στην πιστή απεικόνιση των στοιχείων της φύσης.
Μέχρι σήμερα αρκετοί πίνακες που αποδίδονται στον Ρέμπραντ βρίσκονται υπό καθεστώς αμφισβήτησης της αυθεντικότητας τους . Ένα από τα αμφισβητούμενα έργα είναι και " Η Προσκύνηση των Ποιμένων " που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.
Μέσα στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος αποτελούμενο από ιστορικούς τέχνης και ειδικούς επιστήμονες προσπαθεί , εδώ και αρκετές δεκαετίες , να εξακριβώσει την αυθεντικότητα των έργων του Ρέμπραντ και να καταγράψει μεθοδικά ένα αξιόπιστο κατάλογο. Η έρευνα γίνεται με την εφαρμογή κατάλληλων επιστημονικών μεθόδων ανάλυσης που προσφέρουν εκτεταμένες πληροφορίες σχετικές με την τεχνική των έργων.
Ο μεγάλος αριθμός μαθητών που είχε ο ζωγράφος αλλά και η πρακτική που ίσχυε για τους μαθητές της εποχής να αντιγράφουν και να μιμούνται το ύφος του δασκάλου τους , σίγουρα καθιστούν την έρευνα και την καταγραφή πολύ δύσκολη και χρονοβόρα.
.
Close Examination : Adoration of the Shepherds... (London National Gallery )
Fakes , mistakes and discoveries.


" The light of the World "
Rembrandt ( 1606 - 1669 )
Dutch Golden Age
Baroque

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΓΑΠΗ - ΦΩΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ

MERRY CHRISTMAS !!!

9 σχόλια:

 1. Xρόνια πολλά και καλά, σε σένα και στην οικογένεια σου! Υγεία, αγάπη, δημιουργία και δύναμη :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά Χριστούγεννα! Χρόνια πολλά και καλά να έχουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπέροχη και "ατμοσφαιρική" ανάρτηση!

  Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα! Αγάπη, χαρά, ευτυχία και πρώτα απ' όλα υγεία εύχομαι σε εσένα και αυτούς που αγαπάς! Να περάσεις υπέροχα!!! Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χρόνια Πολλά! Δεν θα μπορούσα να μην επισκεφτώ αυτή την τόσο χριστουγεννιάτικη ανάρτηση!

  Το παιχνίδι με τις φωτοσκιάσεις δίνει έναν πολύ ωραίο αισθητικό ισορροπημένο και όπως σημείωσε και ο φίλος Leviathan ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα και στους δύο πίνακες, αν και τολμώ να πω πως προτιμώ τον πρώτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. χρονια πολλα με υγεια,πολυ αγαπη και αμετρητη αισιοδοξια και δημιουργικοτητα.
  misirlou & maria

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. To προσκύνημα με περισσότερο ή λιγότερο φωτισμό,δεν παύει να είναι προσκύνημα. Ποτέ δεν στάθηκα στο πώς αντιγράφει κάποιος έναν σπουδαίο ζωγράφο, αυτά αφορούν όσους δίνουν περιουσίες για να αποκτήσουν κομμάτια τέχνης.Η δική μου ''δωρεάν θέαση'' γίνεται ανεξαρτήτως φωτισμού αλλά πάντα με διάθεση κατανόησης.Φίλε μου χρόνια πολλά και καλά.Ας είναι και τα δικά σου έργα τόσο φωτεινά, όσο πρέπει για να τα βρίσκουμε αλλά και τόσο σκοτεινά όσο για να τα προσέχουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. καλά χριστουγεννα, και καλή χρονιά! ΄(ΑΡΓΗΣΑ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΙς ΠΡΩΤΕς ΕΥΧΕς)

  ΑπάντησηΔιαγραφή