Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Η ΒΗΘΣΑΒΕΕ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΗΣ

Bathsheba at her bath with David's letter ...
oil on canvas 142 x 142 cm , 1654
by the great Dutch artist Rembrandt (1606 -1669)
Louvre , Paris
.
Πρόκειται για το έργο "Η Βηθσαβεέ στο Λουτρό της" του Ολλανδού ζωγράφου και χαράκτη Ρέμπραντ Χάρμενσζον φαν Ράιν , του κορυφαίου ζωγράφου που το όνομα του συμβολίζει την "Χρυσή Εποχή" της Ολλανδίας .
Το έργο αποτελεί πορτρέτο εκ του φυσικού της Χέντρικε Στόφελς , μοντέλου και συντρόφου του ζωγράφου και πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο όπου ο ζωγράφος βρισκόταν στο απόγειο της δημιουργικότητας του . Χρησιμοποιεί μια ελεύθερη τεχνική μακριά από συμβατικούς κανόνες δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην εσωτερικότητα και πνευματικότητα . Στο έργο ο ζωγράφος χρησιμοποιεί γήινους χρωματικούς τόνους και με την τεχνική sfumato (πολύ λεπτή φωτοσκίαση που σβήνει τα περιγράμματα) καταφέρνει δώσει στο γυμνό ζωντάνια , αμεσότητα και την εντύπωση της απόστασης . Η απεικόνιση του γυμνού σώματος κατακρίθηκε έντονα , όχι τόσο για το θέμα , που ήταν συνηθισμένο , όσο για την εγκατάλειψη της αναγεννησιακής ιδέας της αρμονικής ομορφιάς και την υιοθέτηση ενός ανελέητου ρεαλισμού , που παρουσιάζει τις ατέλειες και τα ελαττώματα.
Στο έργο απεικονίζεται η βιβλική σκηνή όπου ο βασιλιάς Δαβίδ βλέπει την Βηθσαβεέ την ώρα του λουτρού της , γοητεύεται και την παίρνει από τον σύζυγο της . Παρόλο που ο Δαβίδ δεν απεικονίζεται στον πίνακα η παρουσία του υποδηλώνεται μέσω του γράμματος που κρατάει στο χέρι της η Βηθσαβεέ. Ως γνωστόν στο μεγάλο δημιουργικό έργο του Ρέμπραντ κυριαρχούν οι προσωπογραφίες καθώς και οι τοπιογραφίες με τα αλληγορικά , ιστορικά, βιβλικά και μυθολογικά θέματα .

5 σχόλια:

 1. Πάρα-πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου!
  Καλό Σ/Κ Στέλιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό ακριβώς είναι που μου αρέσει στην Μεταμεσαιωνική τέχνη, η ατέλεια που δεν φοβήθηκαν να αποτυπώσουν και να γίνει η τέχνη λίγο εγγύτερη στα καθ'ημάς ατελή πρότυπα . Σήμερα έχουμε έναν Botero και πάλι τον προδίνουν οι ομότεχνοι.Καλό σαββατοκύριακο φίλε μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ωραίο το θέμα σου σήμερα... Χάρηκα που τα είπαμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. iperoxo ergo!!!! :) kai to keimeno sou episis!! na sai kala!! filiaa kai kali sou evdomada!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πάντα με τα ωραία σου!Χρόνια πολλά και καλές γιορτές φίλε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή