Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ

Dance of the Nymphs ... by Nicolaos Gyzis ( 1842 -1901 )
.
Ο πιο ακριβός Έλληνας ζωγράφος στην φετινή δημοπρασία "Greek Sale" του οίκου Sotheby's αναδείχθηκε ο Νικόλαος Γύζης , αφού το έργο του " Χορός των Νυμφών " πουλήθηκε στην αρκετά ψιλή τιμή των 303.788 ευρώ , ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση . Στην δεύτερη θέση ακολουθεί το έργο "Παλλακίδα που κοιμάται" του Θεοδώρου Ράλλη και στην τρίτη θέση το έργο " Αλέξανδρος Φιλίππου και Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων" του Νίκου Εγγονοπούλου .
Το κορυφαίο έργο αντιπροσωπεύει την αλλαγή στην τεχνοτροπία του Γύζη , από την προγενέστερη ακριβή αναπαράσταση της καθημερινής ζωής στην υιοθέτηση του στυλ των συμβολιστών που επικράτησε στη Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα , ειδικά όσο αφορά στα μυθολογικά και αλληγορικά του θέματα. Η χαλαρή χρήση του πινέλου ζωντανεύει ακόμη περισσότερο την ελευθερία του χορού των νυμφών και την κίνηση τους μακριά από τον θεατή.

8 σχόλια:

 1. Χαίρομαι που βάζεις και κανέναν Ελληνικό πίνακα... γιατί έχω μπλέξει με φολλοουινγκ σε ξένους ζωγράφους... Ευχαριστώ, που μου θυμίζεις ότι κι οι δικοί μας ζωγράφοι ζωγράφιζαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προς στιγμή μπερδεύτηκα με τον Χορό των Μουσών[που έχω στο σαλόνι μου] και παραξενεύτηκα :)
  Καλημέρα και καλή βδομάδα νάχεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Γύζης είναι ένας ζωγράφος που αγαπώ πολύ! Πολύ καλή η επιλογή σου να αναρτήσεις κάτι σχετικό μ' αυτόν και μάλιστα τόσο τιμητικό!

  Καλή εδβομάδα Στέλιο και τα καθυστερημένα μου Χρόνια Πολλά και Καλά για τη γιορτή σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ωραίος ο χορός των νυμφών ( αν και το κάδρο κάπως «βαρύ») Είναι κρίμα πάντως που τέτοιοι πίνακες δεν μπορούν να μαζευτούν σε κάποιο μουσείο.
  Πάντως θα έλεγα πως ο «πολιτισμός» (με μια πιο ευρεία έννοια) έπεσε θύμα πολύ πριν την κρίση και ίσως ...συνέβαλλε και σε αυτή.
  Καλή βδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να σαι καλά!! Καλή εβδομάδα να έχεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Στέλιοοοο... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ για τη γιορτή σου!!! έστω και ολίγον αργά :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή