Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΦΑΓΙΟΥΜ

Εγκαυστική τεχνική πάνω σε ξύλο.
Το πορτρέτο του νεαρού Αρτεμίδωρου...
Εγκαυστική τεχνική πάνω σε ξύλο φτελιάς διακοσμημένο με φύλλο χρυσού
Περίοδος Τραιανού (98 - 117 μ.χ.) - Βρετανικό Μουσείο
.
Οι προσωπογραφίες που αποτέλεσαν τα πρότυπα των βυζαντινών εικόνων φιλοτεχνήθηκαν από τον 1ον ως 3ον μ.χ. αιώνα από συνεχιστές της ύστερης ελληνιστικής παράδοσης της Αλεξανδρινής σχολής και ανακαλύφθηκαν στη όαση της αιγυπτιακής πόλης Φαγιούμ . Η πρώτη αναφορά για τα περίεργα πορτρέτα γίνεται το 1615 από τον Ιταλό περιηγητή Pietro Della Valle ενώ κατά τον 19ον αιώνα αγγλικές και γαλλικές αρχαιολογικές αποστολές φέρνουν στο φως πάνω από χίλια έργα , άριστα διατηρημένα χάρη στο ξηρό υπέδαφος των αιγυπτιακών νεκροπόλεων.
Τα νεκρικά πορτρέτα ήταν προορισμένα για ταφική χρήση και τοποθετούνταν πάνω στις μούμιες στην θέση του προσώπου για να εξασφαλίσουν έτσι την αιώνια ζωή στα εικονιζόμενα πρόσωπα , αποτελούν την ελληνιστική συμβολή στην αιώνια μάχη των Αιγυπτίων ενάντια στον θάνατο. Χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και μεγάλη κομψότητα , τα φλογερά και γεμάτα ένταση μάτια οδηγούν την σκέψη και το συναίσθημα σε κόσμους άγνωστους γεμάτους μυστήριο όπου πότε δεν θα μπορέσουμε να αγγίξουμε.

10 σχόλια:

 1. Καιρό είχα να σε δώ!Καλό ΣΑββατοκύριακο φίλε,με τις όμορφες αναρτήσεις σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. είχα πάει στην έκθεση... συμπέρασμα:
  και τότε και τώρα:
  οι άνθρωποί είναι ίδιοι...
  οι καλλιτέχνες είναι ίδιοι...
  ο θάνατος είναι ο ίδιος...
  ο πόνος του είναι ο ίδιος...
  η αγωνία της αιωνιότητας είναι ίδια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. !!! δεν ήξερα πως ήταν τα πρότυπα των βυζαντινών...
  Σε μερσώ :)
  και καλή βδομάδα νάχουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όταν τα πρωτοείδα, σε ένα μάθημα ιστορίας, είχα μαγευτεί. Ήταν σε slide.. η εικόνα μέσα στο σκοτάδι τα έφερνε πιο κοντά. Αυτά τα μάτια σαν να εξερευνούν τις ψυχές μας.
  Ευχαριστώ για την ενθύμηση!
  Καλή σου νύχτα Στέλιο μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είναι πάρα πολύ εκφραστικά πορτρέτα!
  Σε καθηλώνουν μπροστά τους για ώρα.

  Πολύ καλή η επιλογή σου Στέλιο, μπράβο!!

  Καλή εβδομάδα εύχομαι και καλές δημιουργίες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπητέ ταξειδευτή της Τέχνης,
  πρέπει νάταν στο Μπενάκειο , αλλά δεν θυμάμαι ημερομηνία!!!
  (πω πω περάσαν τόσα χρόνια! )
  Πάντως ήταν σαν να ήταν χθες, και μάλιστα όταν έμαθα ότι στην τεχνική της εγκαυστικής πρέπει με μεγάλη ταχύτητα να εργαστείς, εντυπωσιάστικα περισσότερο από αυτό που είδα, όπως και ότι πριν από 2000 χρονια οι άνθρωποι ήταν ίδιοι, και ζωγράφιζαν ίδια!!!

  Χαίρομαι πολυ για το μπλογκ σου, μου αρέσει η τέχνη της ζωγραφικής!!! Κι ας είμαι μουσικός η ίδια!
  Περιμένω πολύ όμορφες αναρτήσεις κε Ταξειδευτή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έχουν τόσο ζωντανό βλέμμα!!! Καλό σου μεσημέρι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλησπέρα.
  Η εκφραστικότητά τους είναι όντως καταπληκτική, όπως και η απόδοση του κάθε προσώπου με προσοχή στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αυτό το πέρασμα από την απόδοση του ιδεατού (την προσπάθεια της αποτύπωσης του ιδανικού και άφθαρτου όπως συνηθιζόταν στην αρχαιοελληνική τέχνη), στο ειδικό, καθημερινό και φθαρτό πρέπει σίγουρα να είναι μια αρκετά μεγάλη αλλαγή στην τέχνη.

  Όμορφη γωνιά το ιστολόγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αγαπητέ Ταξειδευτή σε ευχαριστώ και εγώ για τις τόσο όμορφες διαδρομές στην τέχνη που μας προσφέρεις. Ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα!
  Πάντως σχετικά με τα ιδιαίτερα Φαγιούμ, αυτό που εννοούσα ότι μου κάνει εντύπωση ειναι ότι προηγουμένως με εξαίρεση κάποιες προτομές, - αν δεν κάνω λάθος - δεν συνηθιζόταν να αποτυπώνονται "όπως είναι" φυσικά, καθημερινά πρόσωπα, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αλλά όντως η προσπάθεια εξασφάλισης της αιωνιότητας είναι αντιληπτή. Όπως και επίσης μου κάνει εντύπωση ότι τα περισσότερα Φαγιούμ, δείχνουν πρόσωπα νέων.. ίσως είναι και αυτό μια προσπάθεια να ξεγελαστεί ο χρόνος και το γήρας(;). Πάντως όντως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αποτελούν, πιστέυω, έναν κρίκο ανάμεσα στην αρχαιοελληνική τέχνη και την αγιογραφία.

  Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πολύ καλό Σαββατοκύριακο!!! Φιλιααα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή