Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

ΛΟΥΟΜΕΝΕΣ - PAUL CEZANNE

The Large Bathers II ... oil on canvas , 1900 - 1906
London National Gallery , UK
.
Bathers ... oil on canvas 1890 -1892
Museum Orsay , Paris France
.
The Large Bathers Ι... oil on canvas , 1899 - 1906
Philadelphia Museum of Art , PA USA
.
Ο Paul Cezanne (1839 - 1906) θεωρείται ο πατέρας της Μοντέρνας Τέχνης και ο πρόδρομος του Κυβισμού , έζησε μια ζωή καταφρονεμένη και πέθανε ζωγραφίζοντας χωρίς καμιά καταξίωση , η δόξα και η δικαίωση έφτασαν και για αυτόν πολύ αργά .
Η δημιουργία του είναι ιμπρεσιονιστική , ωστόσο στους πίνακες του παρατηρούμε ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά . Η μεγαλύτερη συνεισφορά του στον ιμπρεσιονισμό είναι η πρόσθεση γεωμετρικών στοιχείων που σύντομα υιοθετούνται και αναπτύσσονται από τους κυβιστές .
Μπροστά στο μεγάλο σύνολο της δημιουργίας του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου τα έργα με θεματολογία το γυμνό είναι σχετικά λίγα αλλά σίγουρα πολύ σημαντικά αφού ξεχωρίζουν για την σταθερότητα , την γεωμετρική ισορροπία και για την χρωματική αρμονία τους . Τα τελευταία χρόνια της ζωής του επεξεργάστηκε επίμονα τρεις πίνακες μεγάλων διαστάσεων που απεικονίζουν το ίδιο θέμα γυναικείων γυμνών μέσα σε τοπία.
Με την σχηματοποίηση , τα γωνιώδη σχήματα και την απομάκρυνση του από κάθε νατουραλιστική αληθοφάνεια άσκησε ολοφάνερη επίδραση στον Πικάσο (Δεσποινίδες της Αβινιόν) , καθώς και στον Ματίς , που θα ασχοληθεί πολλές φορές με το θέμα αυτό.
.

7 σχόλια:

 1. Πόσο ενδιαφέρον έχει αλήθεια η ιστορία του κάθε καλλιτέχνη!! Προσθέτει το μικρό ή μεγάλο λιθαράκι του στην τέχνη κι αυτή προχωρά εξελισσόμενη ένα βήμα παραπέρα...
  Άλλο τόσο ενδιαφέρον έχει και η αλληλοεπίδραση μεταξύ των τεχνών, όπως λχ η ιμπρεσιονιστική μουσική που 'πήρε' απ' την ζωγραφική...
  Νάσαι καλά Στέλιο και καλό Σ/Κ νάχεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάντα κάτι μαθαίνω απ' τα μονοπάτια σου! Σ' ευχαριστώ!

  Καλή συνέχεια, καλό δρόμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΤΕΛΙΟ ΜΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΑΣΧΕΤΗ , Ο ΠΙΚΑΣΣΟ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ; ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΥΛΟ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΒΙΝΙΟΝ. ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΕΖΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΛΕΣ . ΤΟΣΟ ΚΡΙΜΑ!
  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. I have visited le Musée d'Orsay and enjoyed all the impressionnist paintings ! thank you for this post Stelios !
  I love your little best friend Vangos !!
  bisous Stelios

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αριστουργηματικοί πίνακες!!! Καλή σου εβδομάδα! Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η εμπορευματοποιηση της τεχνης σε ολο της το μεγαλειο λοιπον !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η εμπορευματοποιηση της τεχνης σε ολο της το μεγαλειο λοιπον !

  ΑπάντησηΔιαγραφή