Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

Van Gogh's Sunflowers

Sympol of Sunshine = Sympol of Life Sunflowers.... Oil on canvas 1888

Ένα αιώνα μετά από την εποχή που ζωγραφίστηκαν και τα ηλιοτρόπια έχουν γίνει πλέον συνώνυμα με το όνομα και την τεχνική του μεγάλου ζωγράφου. Η σειρά αυτή αποτελείται από έντεκα έργα , τα τέσσερα πρώτα έχουν γίνει στο Παρίσι το 1887 μετά από μελέτες μερικών αποξηραμένων λουλουδιών. Τα υπόλοιπα επτά έγιναν εκ του φυσικού ένα χρόνο μετά στην πόλη Αρλ της νότιας Γαλλίας με σκοπό να αποτελέσουν την διακόσμηση των τοίχων του σπιτιού που θα μοιραζόταν ο ζωγράφος με τον φίλο του Πωλ Γκογκέν.
Ο ζωγράφος προσπαθούσε να τελειώνει τα έργα του μέσα σε μία μέρα πριν προλάβει ο χρόνος να αλλοιώσει την φόρμα και το χρώμα των λουλουδιών. Όπως σε όλα τα μεγάλα έργα νεκρής φύσης , ο ζωγράφος απεικονίζει με τον μοναδικό του τρόπο την παροδικότητα της ομορφιάς μέσα στον χρόνο . Παρόλα τα προβλήματα και τις δυστυχίες του , ο ζωγράφος πίστευε πολύ στην σοφία του Θεού και μέσα από τα ηλιοτρόπια προσπαθούσε να προβάλει την αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Τα ηλιοτρόπια είναι τα σύμβολα του φωτός , της δύναμης και της ενέργειας , αφού το φως είναι η ίδια η ζωή !!!

4 σχόλια:

 1. Γι αυτό μ' αρέσουν οι λιόσποροι!! :))
  Καλήν εσπέραν άρχοντα Στέλιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από τα ομορφότερα λουλούδια.. στο καμβά του Van Gogh έγιναν εικαστικά θαύματα!

  Καταπληκτικά και τα βίντεο των προηγούμενων αναρτήσεων, είχα καιρό να περάσω.
  Την καλησπέρα μου Στέλιο μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στέλιο καλως σε βρήκα!
  Θαυμάζω...
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νομίζω από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα όχι μόνο του ίδιου αλλά και γενικώς της τέχνης του είναι αυτά τα ηλιοτρόπια που όσο φως κι αν βγάζουν δεν ξεθώριασαν ποτέ (κι ας είναι άπειρες οι απόπειρες να αντιγραφούν). Καλημέρα φίλε μου κι εύχομαι και τα δικά σου λουλούδια το ίδιο ζεστό χρώμα να βγάζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή