Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

ΠΙΚΑΣΟ - PICASSOΣαν σήμερα ακριβώς, στις 8 Απριλίου 1973, ο σύγχρονος Ισπανός ζωγράφος και γλύπτης που σημάδεψε τον 20ον αιώνα με το σημαντικό έργο του εγκαταλείπει τα εγκόσμια .
Πρωτοπόρος εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην τέχνη, πάντα ζωγραφίζει και δημιουργεί όχι αυτά που βλέπει αλλά αυτά που σκέφτεται. Γεννήθηκε στην Μάλαγα της Ανδαλουσίας το 1881, υπόδειγμα πολυπραγματοσύνης και ζωτικότητας εργάζεται και ερευνά με πάθος ως τα βαθιά γεράματα συνεισφέροντας σημαντικά στην διαμόρφωση και εξέλιξη της Σύγχρονης Ιστορίας της Τέχνης.
Σήμερα 37 χρόνια μετά τον θάνατο του συναντά παγκόσμια αναγνώριση και πλατιά αποδοχή ενώ ο χρόνος γαλήνεψε τις θύελλες και τις διαμάχες που ξεσήκωνε παλιά το έργο του.Έλεγε ο ίδιος για την τέχνη :


" Όσοι θέλουν να καταλάβουν την ζωγραφική
γιατί δεν προσπαθούν να καταλάβουν το κελάηδημα των πουλιών ,
τους αρέσει η νύκτα , ένα λουλούδι , τόσα πράγματα γύρω
τους χωρίς να τα καταλαβαίνουν ,
γιατί οπωσδήποτε πρέπει να καταλάβουν την ζωγραφική; "

5 σχόλια:

 1. Ο κορυφαίος της τέχνης!

  Κι οι θύελλες κι οι διαμάχες που ξεσήκωσε το έργο του αναμενόμενες, σαν τον κουρνιαχτό που απομένει μετά από κάθε επανάσταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπημένο το απόσπασμα που επέλεξες.. έχει νόημα σίγουρα.. Μικρή συνεισφορά: http://roadartist.blogspot.com/2008/04/picasso-pablo.html
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η τέχνη "...έχει σημασία γι αυτούς που έχουν μάτια να τη δούνε κι αίσθηση για να την αισθανθούν..." Τσαρούχης
  Με το δρόμο της λογικής δε γίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κι ένα άλλο του Πικάσο, όταν τον ρώτησε κάποιος πως μπορεί να καταλάβει κανείς ένα έργο τέχνης: "Το κλειδί είναι η ποίηση".
  Καλή εβδομάδα σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή