Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ

Αλήθεια τι είναι αυτό που μετατρέπει ένα έργο τέχνης σε σύμβολο ενός μουσείου , μιας πόλης και ακόμη περισσότερο μιας χώρας ;Κατά μέσο όρο 70 άτομα το λεπτό παρελαύνουν αδιάκοπα μπροστά από το πιο διάσημο πορτραίτο της πιο διάσημης γυναίκας μέσα στην Παγκόσμια Ιστορία της Τέχνης. Είναι εκπληκτικό το πως ένα έργο τέχνης καταφέρνει να μαγνητίζει τους επισκέπτες να συνωστίζονται μπροστά του για μια στιγμιαία ματιά όσο διαρκεί το κλικ της κάμερας . Τα άλλα γειτονικά έργα που είχαν την ατυχία να μοιράζονται τον ίδιο χώρο σχεδόν περνούν απαρατήρητα αφού την παράσταση μέσα σε όλο Λούβρο πάντα κλέβει ή περίφημη Μόνα Λίζα. Είμαι σίγουρος πως αν από κάπου στέκεται και βλέπει ο μεγάλος ζωγράφος της Αναγέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι , θα διερωτάται και ο ίδιος , τι είναι αυτό που κάνει το εν λόγο έργο του να ξεχωρίζει μέσα από τα τόσα άλλα εξίσου σημαντικά έργα. Ένα μικρό σε διαστάσεις πορτραίτο μιας μάλλον άσχημης γυναίκας , καθόλου λαμπερό , με ένα αμφιλεγόμενο χαμόγελο που μας κοιτά ειρωνικά και απορημένα , ίσος για την τόσο μεγάλη και απρόσμενη επιτυχία του.
Είναι άραγε όλα θέμα Μarketing ?

4 σχόλια:

 1. Σωστά αναρωτιέσαι!
  Μα όσο οι ‘ειδικοί’ δεν 'απαντούν' στο ποια είναι επιτέλους η κυρία, ποιον ειρωνεύεται χαμογελώντας, πού πήγαν οι βλεφαρίδες και τα φρύδια της, κλπ κλπ...
  αυτή θα πουλάει, το μουσείο θα κερδίζει κι ο Λεονάρντο θα αναρωτιέται πού έκανε λάθος :)

  Πολύ καλό σου βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομίζω πως είναι ένας τροφοδοτούμενος μύθος που συντηρείται με το πέρασμα των χρόνων ή μάλλον των αιώνων. Δεν βρίσκω την κυρία άσχημη ή αδιάφορη αλλά έχω δεί εξίσου ή και περισσότερο αινιγματικά χαμόγελα σε άλλους πίνακες παλιούς αλλά και σύγχρονους. Καλό βράδυ:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν θα μου δώσεις το e-mail σου (το δικό μου υπάρχει στην ιστοσελίδα μου), θα σου περάσω ένα ενδιαφέρον χιουμοριστικό σχετικό με τη Mona Liza.
  Καλό Σαββατοκύριακο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή