Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

O ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Το έργο του μεγάλου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή ''Ο Κόσμος της Κύπρου'' αποτελείται από 11 τελάρα με συνολικό μέγεθος 1.75 X 17.5ο μέτρα.
Ό κόσμος που έζησε και αγάπησε σε ώρες ειρηνικές αλλά και σε ώρες αναταραχής. Το έργο άρχισε το 1967 και ολοκληρώθηκε το 1972 , θεωρείται το αποκορύφωμα και η ολοκλήρωση της καλλιτεχνικής του πορείας . Ήταν το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής ανάγκης που έπρεπε να εξωτερικευτεί . Ο καλλιτέχνης αξιοποιεί ένα πλούσιο υλικό από εκατοντάδες σχέδια και σκαριφήματα που ζωγράφισε εκ του φυσικού από το 1931 -1959 , κατά τις πολύχρονες περιπλανήσεις στου στα χωριά του νησιού. Η σημασία του έργου γίνεται μεγαλύτερη μετά από τις καταστροφές που υπέστη το μαρτυρικό νησί το 1974 . Οι κοινωνικές αλλαγές που ακολούθησαν είναι τεράστιες , ο κόσμος αυτός ξεριζώνεται βίαια από τις πατρογονικές του εστίες και σιγά σιγά αλλοιώνεται και χάνεται οριστικά μαζί με την παλιά καλή εποχή.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου για το έργο αυτό στην εφημερίδα '' Νέα'' : θεωρώ τον ''Κόσμο της Κύπρου'' σαν το ειρηνικό ανάλογο για την καλλιτεχνική μας ιστορία με την Γκουέρνικα του Πικάσσο.
Το μνημειακό αυτό έργο είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Σεφέρη και ανήκει στην συλλογή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
πηγή : Πολιτιστικό ίδρυμα τράπεζας Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου