Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ( 1900 - 1994 )


Ένας από τους πρωτοπόρους Κύπριους ζωγράφους , δάσκαλος και θεμελιωτής της σύγχρονης Κυπριακής ζωγραφικής. Ο Αδαμάντιος Διαμαντής γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1900. Στο εμπορικό κέντρο της παλιάς μεσαιωνικής πόλης και στο ξυλουργικό εργαστήρι του πατέρα του παίρνει τα πρώτα ερεθίσματα για δημιουργία. Από πολύ μικρός άρχισε να ζωγραφίζει με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία , στο Παγκύπριο Γυμνάσιο έχει καθηγητές τέχνης τον Εμμανουήλ Αύγουστο και τον Ιωάννη Κισσονέργη. Το 1923 αποφοιτά με άριστα το Royal College of Arts και τιμάται με το πρώτο βραβείο σχεδίου. Παρόλο τον συντηρητισμό που επικρατούσε τότε στην σχολή του , ο Διαμαντής γνωρίζει και γίνεται μέλος προοδευτικών ομάδων όπου και ανακαλύπτει τον νεοεμπρεσιονισμό , τον κυβισμό , την ζωγραφική του Picasso και Κandinsky και άλλα σύγχρονα εικαστικά κινήματα. Μαζί με τον φίλο του και αργότερα μεγάλο γλύπτη Hendry Moore μελετούν και ανακαλύπτουν το μεγαλείο της πρωτόγονης και αρχαϊκής τέχνης περνώντας τον περισσότερο χρόνο τους στα μουσεία και στις βιβλιοθήκες.

Οι καβαλλάρηδες....1963 λάδι σε καμβά 55 Χ 81 cm
Κάτω από τις ελιές....1946 λάδι σε καμβά 39 Χ 49 cm


Λευκωσιάτικες αυλές...1952 λάδι σε καμβά 63 Χ 78 cmΚέρφιου-Λευκωσία...1958 λάδι σε καμβά 62 Χ 75 cm


Το λιμανάκι της Κερύνειας....1932 λάδι σε καμβά 54 Χ 64 cm

Επιστρέφοντας στην Κύπρο διορίζεται καθηγητής τέχνης και παράλληλα εργάζεται για την δημιουργία του Κυπριακού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης που το θεωρεί απαραίτητο για να στεγάσει τους αφανείς λαϊκούς τεχνίτες και να βοηθήσει στην διάσωση της Κυπριακής λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς . Συνεχίζει να ζωγραφίζει διατηρώντας πάντα το δικό του προσωπικό ύφος . Του αρέσει να ταξιδεύει στα χωριά του νησιού όπου τον μαγεύει η φύση αλλά και ο μοναδικός κόσμος της Κύπρου που είναι και η βασική πηγή έμπνευσης του. Μέσα από τα έργα του αποδίδει τις αξίες και αρετές του φυσικού και πνευματικού τοπίου και προβάλει το ήθος και την ψυχή του δοκιμαζόμενου Κυπριακού Ελληνισμού. Συνοδοιπορεί για λίγο και με τον Γιώργο Σεφέρη ιχνηλατώντας το αληθινό πρόσωπο και την αιώνια φωνή της πατρίδας όπου και αντλεί πολύτιμα εφόδια για τον μοναχικό δρόμο των αναζητήσεων του. Οι ιστορικές και λαογραφικές έρευνες του και η συμμετοχή του στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών είναι μερικές από τις προσπάθειες του για εθνική αυτογνωσία.


Πρωινό - Το άσπρο σπίτι....1953 λάδι σε καμβά 42 Χ 52 cm
Η τέχνη του δεν είναι καθόλου ηθογραφική και περιγραφική αλλά αντίθετα χαρακτηρίζεται από μια βαθιά εσωτερικότητα με πνευματικές διαστάσεις , αφαιρετική και εξπρεσιονιστική με συμβολισμούς και έντονα στοιχεία κυβισμού. Επίδραση στο ύφος του ζωγράφου ασκεί και η βυζαντινή τέχνη του νησιού , την οποία μελετά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα από τις αγιογραφίες . Η πρώτη περίοδος του έργου του αρχίζει με τοπιογραφίες ενώ αργότερα κυριαρχεί η ανθρώπινη μορφή . Έντονη είναι η προσπάθεια του για απεικόνιση του εσωτερικού χαρακτήρα των μορφών του καθώς και της ατμόσφαιρας της όλης σκηνής που περιβάλλει τις μορφές . Η γυναίκα και η μητρότητα είναι από τα αγαπημένα του θέματα με πολλούς συμβολισμούς , γυναίκα-Μάνα , γυναίκα-Παναγιά , γυναίκα-Γη.
Θηλασμός....1961 λάδι σε καμβά 92 Χ 127 cm


Μητρότητα.... 1961 λάδι σε καμβά 81 Χ 55 cm
Αγωνίες IV....1968 λάδι σε καμβά 92 Χ 127 cm
Η εξέγερση του Κυπριακού λαού το 1955 κατά της αποικιοκρατίας καθώς και οι διακοινοτικές ταραχές που ακολούθησαν το 1963 δίνουν τροφή στον Διαμαντή για μια νέα σειρά έργων με τίτλο ΄΄Αγωνίες΄΄ γεμάτη αισθήματα αγανάκτησης , πόνου και αγωνίας που συγκλονίζουν. Αποκορύφωμα της δημιουργικής πορείας του θεωρείται το μνημειακό έργο ΄΄Ο Κόσμος της Κύπρου΄΄ που άρχισε το 1967 και τέλειωσε το 1972 , απεικονίζει τον παλιό ειρηνικό κόσμο της Κύπρου όπως τον γνώρισε και αγάπησε και που σιγά σιγά νοθεύεται και χάνεται . Σήμερα μετά και από την καταστροφή του 1974 με όλες τις κοινωνικές συνέπειες που ακολούθησαν , το έργο του μετατρέπεται σε κιβωτό και σύμβολο μνήμης ενός κόσμου που τόσο βίαια αλλοιώθηκε.


O κόσμος της Κύπρου....1967-1972 ακρυλικό σε 11 τελάρα καμβά 1,75 Χ17.50 μέτρα
Το 1957 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Κύπρο και αργότερα ακολούθησαν άλλες στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ο Αδαμάντιος Διαμαντής πεθαίνει το 1994 αφήνοντας ένα πλούσιο έργο που θεωρείται η βάση και το θεμέλιο της σύγχρονης Κυπριακής εικαστικής δημιουργίας.
Θεόδωρος ο βιολιτζής...

..... πηγή ''πολιτιστικό ίδρυμα τράπεζας Κύπρου ''

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. . . .΄΄ Μ΄αρέσει η ικανότητα που έχει να διϋλίζει τα περιττά και να βρίσκει τον αληθινό τόνο , εκείνον που συμφωνεί με τον ευατό του. Δεν έχει τίποτα το τεχνητό, δεν παίρνει πόζες, δεν καταφεύγει σε στρατηγήματα. Είναι ατόφιος. ΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου