Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

ΡΟΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΠΙΚΑΣΟ


Η ΡΟΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΡΚΟΥ
ROSE PERIOD ( 1904 - 1905 ) Είναι μια μικρή σε χρονική διάρκεια περίοδος αλλά πολύ σημαντική στην καλλιτεχνική πορεία του Πικάσο γιατί έχει σαν αποκορύφωμα την δημιουργία του μεγάλου αριστουργήματος
ΟΙ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΙ.... 1905
Ένα έργο μεγάλης καλλιτεχνικής σημασίας, πολύ ατμοσφαιρικό και κυρίως συμβολικό. Λέγεται ότι ο πίνακας αυτός παριστάνει κατά συμβολικό τρόπο την παλιά γνωστή παρέα του Πικάσο στο Παρίσι, με τον ίδιο σαν ο αρλεκίνος. Είναι σαν να θέλει να εξισώσει την δύσκολη καλλιτεχνική ζωή τους με τον πλανόδιο βίο των αρλεκίνων και ακροβατών του πίνακα, σκιαγραφώντας έτσι την κοινωνική θέση των καλλιτεχνών μέσα στο αδιάφορο και πολλές φορές εχθρικό κοινό της τότε εποχής. Εκτός από το γλυκό ρόδινο χρώμα που κυριαρχεί στα περισσότερα έργα της περιόδου, χαρακτηριστική είναι η νοσταλγική αναπόληση του παρελθόντος, η σοβαρότητα και η γοητεία των μορφών, ο διακριτικός αισθησιασμός, η υπερβολή, ο συμβολισμός καθώς και η ατμοσφαιρικότητα.
Η ροζ περίοδος αρχίζει το 1904 όταν ο Πικάσο επιστρέφει πίσω στο Παρίσι έπειτα από την απομόνωση του στην Βαρκελώνη κατά την Γαλάζια του περίοδο. Ξαναβρίσκει τους φίλους του και τα συναισθήματα αλλάζουν. Είναι την εποχή που το Τσίρκο Μεντράνο κάνει παραστάσεις στο Παρίσι και η Μονμάρτρη είναι γεμάτη από γελωτοποιούς, ακροβάτες, αρλεκίνους και πλανόδιους ηθοποιούς. Ο Πικάσο και η παρέα του γίνονται τακτικοί θαμώνες των λαϊκών θεάτρων και του περίφημου τσίρκου, όπου και τους προκαλεί ενθουσιασμό και γοητεία. Το τσίρκο γίνεται πηγή έμπνευσης για τον Πικάσο αλλά και κατεστημένο θέμα για την Γαλλική τέχνη της εποχής.  Ντεγκά, Τουλούζ Λωτρέκ, Σερά και τόσοι άλλοι έχουν να επιδείξουν εκλεκτά δείγματα από την εποχή αυτή του Τσίρκο Μεντράνο στο Παρίσι.
πηγή : Picasso Timothy Hilton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου